Hodný a zlý cukr

V íte, že závislost na cukru je stejně nebezpečná jako na některých drogách? Od přírody má člověk tendenci dávat přednost sladkým jídlům. Zatím co v minulosti byly sladkosti vzácností, dnes na nás v obchodě číhá pokušení téměř v každém regále. Dobrým řešením je vyhledávat zdravé sladkosti a odnaučit se jíst jednoduché cukry třeba v cukrovinkách.

Každý ví, že velký příjem sacharidů není pro zdraví ideální. Vede k nadváze a obezitě, nepřímo i k onemocněním srdce, jater nebo k cukrovce druhého typu. Dále je zde zubní kaz – sacharidy se totiž tráví hned v ústech, a navíc bakterie uvnitř úst z nich vytváří kyseliny, které zuby ničí.

Průšvih je, že cukr do sebe dostáváme nenápadně, často v potravinách, do nichž bychom to ani neřekli (třeba v kečupu). A slazené limonády jsou přímo zásobárnou nezdravých kalorií. Měli bychom upustit úplně od cukru, našemu zdraví by to jen prospělo. Na druhou stranu malé množství cukru by tělu škodit nemělo a občasný hřích v podobě sladkosti nám naopak docela dobře pomůže dodržet dietní režim. Doporučená dávka cukru pro dospělého člověka představuje 90 gramů denně, tím se myslí ovšem všechny cukry včetně těch, které jsou obsažené v ovoci nebo v mléku. Co se týká jakýchkoli cukrů nad tento limit, neměli byste překročit 50 gramů na den. Přitom jen půllitrová láhev coly obsahuje 53,5 gramu přidaného cukru, tím vyčerpáte denní příděl.

Dávejte si také pozor na fruktózu. Bylo prokázáno, že zdravým lidem se výrazně zvýšila hladina cukru v krvi poté, co snědli stravu obsahující hodně fruktózy. Tento ovocný cukr se hodně přidává do sirupů, proto byste se jim měli spíše vyhýbat. Ovoce samo sice fruktózu obsahuje také, ale ta je doplněna o vlákninu a živiny, takže zdravotní efekt jasně převyšuje rizika. Ovoce a oříšky jsou zdrojem přírodního cukru a také nenasycených mastných kyselin.

Umělá sladidla jsou lepší – ano i ne. Pokud si dáte dietní sladkou perlivou limonádu, je to rozhodně lepší, než vypít litr slazené vody. Ovšem v light limonádách je množství barviv a konzervantů, které se pěkně podepíší na našem zdraví i tak. Nulové kalorie uměle vytvořených sladidel můžou narušit schopnost našeho těla spojit si sladkou chuť s vysokým příjmem kalorií. Lidem to potom znesnadňuje kontrolu nad sladkou chutí, a tím pádem nad energetickým příjmem. Na druhou stranu, výměna cukru za umělá sladidla pomáhá v hubnutí.

Nejlepší je Stévie, jinak cukrová tráva. Mnozí ji označují za zázrak, který vytlačí nejen cukr, ale i všechna ostatní sladidla. Je úplně bez kalorií. Má až 300× vyšší sladivost než cukr. Můžete ji koupit jako přírodní sladidlo.

Zkrátka, hlídejte si stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud budete jíst pravidelně a kombinovat potraviny s proteiny (libové maso a ryby) a se složenými sacharidy (rýže, celozrnné pečivo, brambory), vyhnete se záchvatům vlčího hladu. Jednoduše snižte množství konzumovaného cukru. Jestliže si v současné době sladíte čaj dvěma a více lžičkami cukru, snižte množství o polovinu a víc. Na změnu si klidně nechte několik týdnů. Nemlsejte zbytečně. Odstraňte z jídelníčku ranní sušenky k čaji a večerní kousek čokolády. Prospěje to i vaším zubům. Také se vyhněte sladkým svačinám. Místo koblihy si radši dejte něco zdravějšího – čerstvé a sušené ovoce, oříšky, cereální sušenky, pečené jablko, pudink, bílý jogurt s ovocem, zapijte 100% šťávou, nebo čerstvým džusem zředěným perlivou vodou, nízkotučným mlékem nebo jen čistou vodou.

Iva Niemczyková


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.