Brusinková síla

B rusinky se nám z lesů pomalu vytrácejí. Někde, ale na horách s nezničenou přírodou určitě už pomalu začínají kvést. Dozrávají o něco později než borůvky, ale stojí zato si na ně zajít. Když je nenajdete, kupte si je alespoň v obchodě, buď v čerstvém stavu, nebo i sušené.

Víte, že jen 200g brusinek (nebo 200ml šťávy) denně chrání pokožku proti předčasnému stárnutí? Současně působí jako prevence třeba cukrovky nebo rakoviny.

Brusinky jsou také skvělým hubnoucím prostředkem. Obsahují vlákninu, stimulují zažívací systém a mají nulový přísun kalorií. Zejména sušené brusinky jsou vhodnou svačinou, která zažene hlad a brání přejídání. Pomáhají dobíjet tělo energií. Draslík spolu se sodíkem je nezbytný pro svalovou činnost, termoregulaci a metabolismus tekutin v těle. Přispívá k doplňování specifických cukrů, které se využívají jako rychlý zdroj energie při fyzické námaze. Flavonoidy obsažené v brusinkách, zabraňují ukládání cholesterolu v krvi a poskytují přirozenou ochranu proti ateroskleróze, která je hlavní příčinou srdečních onemocnění. Žádné jiné bobule neobsahují tolik antioxidantů jako právě brusinky. Díky tomu jsou nepřekonatelné v boji proti volným radikálům (nikotinu, alkoholu, UV záření). Vitamíny E a C v brusinkách dokážou omladit – chrání organismus před volnými radikály, čímž zpomalují proces stárnutí. Navíc zvyšují vitalitu a schopnost koncentrace. Obsahují navíc i třísloviny. Jsou to látky, které nedovolí některým bakteriím, aby pronikly do buňek. Brání infekci například močového měchýře nebo ledvin, jsou ale účinné i při ochraně proti zubnímu kazu.

Také jsou výborné s jogurtem a cereáliemi. Můžete je ale i přidat do salátu, smoothies nebo i omáček k masu. Taková svíčková s brusinkami, to je pochoutka.

Ivana Niemczyková


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.