První jarní vitamíny

P řemýšlíte, kde vzít na jaře vitamíny? Vyrazte na farmářské trhy, k někomu, kdo s láskou pěstuje českou zeleninu a s hrdostí vám ji levně prodá? Nevím, jak vy, ale česká ředkvička, která vyrostla u někoho na české zahrádce, chutná stokrát lépe než ta, kterou dovezli kdoví odkud. Jasně, že s létem se nabídka zeleniny nedá srovnat, ale z jarní nabídky si vyberete i vy. Odlehčete obecně jídelníček, ulevte svým játrům a ledvinám a dopřejte jim lehké potraviny, především čerstvou zeleninu. A která by vám na jaře neměla chybět ve spíži?

Jarní cibulka: Pro vaše zdraví je nepostradatelná. Obsahuje spoustu vitamínů, především C, B, A a E, a také hodně minerálních látek. Odpradávna se používá ke snížení krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, ředí krev a omezuje vznik embolií. Aby však plnila funkci léčitelky, je potřeba ji konzumovat čerstvou – takže ji přidávejte do salátů nebo si z ní udělejte lehkou pomazánku.

Mrkev: Snižuje cholesterol, pomáhá při zácpě, kožních nemocech a oslabení organismu. Má v sobě spoustu vitamínu A (beta-karoten), který je vyhlášeným antioxidantem pomáhajícím vyplavit z těla škodlivé látky. Je vynikající regenerační potravinou v případě, že se cítíte vyčerpaní nebo jste po nemoci. Kromě „áčka“ má v sobě vitamíny B a C, železo, vápník, draslík a sodík. Ne nadarmo vám maminka kdysi říkala, že je mrkev dobrá na oči – skutečně je. Můžete ji baštit syrovou, připravit si z ní šťávu nebo ji podusit spolu s hráškem, vždycky chutná fantasticky! Pokud denně vypijete pohár čerstvé mrkvové šťávy, uděláte pro detoxikaci jater víc, než když budete polykat nejrůznější potravinové doplňky. A ještě jedna rada by se vám mohla hodit: do čerstvé mrkvové šťávy přidejte lžíci olivového oleje, díky tomu vaše tělo karoten lépe využije.

Ředkvičky: Odmalička jsem zbožňovala ještě teplý chléb namazaný máslem a pokladený nakrájenými ředkvičkami. Lepší dobrotu jsem nezažila. Kromě toho, že dobře chutnají, jsou i levným zdrojem vitaminů C a B, kyseliny listové, beta-karotenu a minerálních látek. Mají v sobě i hodně vody, takže krásně osvěží. A co ještě umí? Podporují dobré trávení, posilují imunitu a snižuji cholesterol. A jejich mladé listy mají další plus – obsahují 10x více vitaminu C než samotné bulvičky. Až tedy budete kupovat ředkvičky, listy nevyhazujte, ale přidejte je do salátu.

Pažitka: Čerstvá se používá v české kuchyni především jako koření a kromě vitaminu C obsahuje i vitamin B, karoten a další zdraví prospěšné látky. Výhodou „šnytlíku“ je to, že ho můžete směle pěstovat i za oknem, a to i tehdy, když jste naprostí antipěstitelé. Pažitku je dobré přidávat do salátu, ale já osobně ji mám nejraději nasekanou na chlebu s tvarohem, nebo míchaných vajíčkách. Pochoutka, kterou si můžete dopřát s vědomím, že po ní nepřiberete.

Takže žádné jarní lenošení a hurá pro vitamíny.

Ivana Niemczyková


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.