Očistná jarní kúra má blahodárný efekt pro náš zaneřáděný organismus

O čistná jarní kúra je hlavně prevence před civilizačními chorobami, zvyšujeme si tak imunitu a zároveň snižujeme hmotnost. Tělo se postupně zbavuje nebezpečných plísní, kvasinek, toxinů a těžkých kovů. Pročistí se i střevní trakt, játra, ledviny, cévní systém, lymfa.

Dokonale si snížíme hladinu cholesterolu, dáme do pořádku krevní tlak a znovu si obnovíme funkci střeva s prospěšnou mikroflórou, jejž vyžadujeme k optimálnímu vstřebávání vitamínů. Kromě toho se naše střeva očistí od toxinů a nestravitelných látek.

Očistu organismu uvítají naše játra, jelikož se obnoví a ledviny obdrží přísun energie pro svoji funkci. Jak sledujete, očista těla je hodně významná, poněvadž náš organismus nastartuje a dodá tolik žádanou nedostavující se energii.

Začít bychom na prvním místě měli změnou jídelníčku. Ideální je zvolení hladovky s příjmem zeleninových šťáv, bylinkových čajů. Ti co mají míň odvahy, by měli svůj jídelníček změnit aspoň natolik, aby odpovídal požadavkům očistné kúry. To znamená pro spoustu jedinců zařadit do stravovacího režimu zeleninu, ovoce, obiloviny, těstoviny, luštěniny. Každopádně se musí vzdát bílé mouky, cukru, uzenin, vepřového a hovězího masa, sladkostí, přepalovaných tuků, tučných masných výrobků, slazených nápojů, omezit sůl, snížit spotřebu živočišných tuků atd.

Jídelníček by bylo prospěšné obohatit o mléčné výrobky s probiotickou kulturou, cereálie – tady je potřeba vlákniny, která povzbuzuje činnost střev, tím zabraňuje zácpě, hraje významnou úlohu jako prevence proti rakovině tlustého střeva, snižuje cholesterol a tím riziko kardiovaskulárních chorob, zpomaluje vstřebávání cukru a tuků z potravy a vytváří optimální podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry. Vláknina výrazně tlumí pocity hladu, čímž napomáhá konzumovat menší množství potravy a brání přecitlivělosti organismu.

Maso volíme zbavené kůže a to především drůbeží a rybí. Vhodné jsou různé těstoviny a saláty z čerstvé zeleniny.

Vzhledem k rychlejšímu odplavování škodlivých látek z našeho těla musíme zvýšit pitný režim nejméně na 2–3 litry denně.

Nejpřijatelnější je pramenitá voda, avšak bylo by na místě do očistné kúry zařadit i pití zeleninových šťáv (například z mrkve, z červené řepy, z okurky, z mladého ječmene) Vhodné je i pití ovocných šťáv, neslazených bylinkových čajů. Zcela se nedoporučuje pití kofeinových nápojů, obarvených limonád, džusů.

Při detoxikaci jsou skvělými pomocníky zelené potraviny.

Z bylinkových čajů, jež podporují účinně detoxikaci, se doporučuje namíchat směs:
  • 100g kořene pampelišky
  • 50g    nati truskavce
  • 50g    ostropestřce mariánského
  • 25g    nati vřesu

Tento bylinkový čaj připravíte:
  1. 750ml studené vody
  2. 2 polévkové lžíce směsi

Přivést do varu, vaříme krátce po dobu max. jedné minuty, potom odvar necháme 15 minut vyluhovat. Cedíme a popíjíme během celého dne.

Dobrý pomocník je i zelený čaj.

Chcete-li dosáhnout optimální hmotnosti, samozřejmě bez pohybu to ovšem nepůjde, žádná dieta nebude tak účinná.

Aktivní pohyb zařaďte aspoň třikrát do týdne v délce nejméně 30 minut.

Přínosné pro zkrášlování těla je plavání, cyklistika, turistika, kolečkové brusle, ale i rychlá chůze.

Dokonalé by bylo alespoň 2 měsíce i více vydržet očistu těla. Vaše tělo vám bude vděčné za kompletní „úklid“ a už během očisty můžete zaznamenat změny v barvě stolice či moči. Smíte se cítit unaveně i můžete objevit zhoršení pleti. Tyto příznaky postupně odeznějí, až zcela zaniknou. Svědčí o správně provedené detoxikaci organismu.

Karin Šimovcová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.