Bílý čaj

Bílý čaj pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n.l.). Po dlouhá staletí byl považován pouze za nápoj císařů. V důsledku této tradice si bílý čaj dodnes udržuje pověst výjimečného nápoje.

Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve byl tak vzácný a výjimečný, že jej směli popíjet jen čínští císaři. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty a jeho pomoc se uplatní i při redukci hmotnosti. Nálev z bílého čaje je světlý a vyniká lahodnou chutí - znalci jej považují za opravdovou delikatesu. Kromě jemné a lahodné chuti je také velmi prospěšný lidskému zdraví. Hojně je používán v kosmetickém průmyslu, omlazuje organizmus, má antioxidační a antibakteriální účinky, díky fluoru chrání zuby, snižuje tělesnou teplotu a podporuje činnost ledvin. V čaji obsažený katechin pak snižuje riziko rakoviny

Bílý čaj je nejpřirozenějším čajem. Je nefermentovaný /stejně jako zelený čaj/ a jeho výroba se výrazně liší od výroby např. černého čaje. Zpracovává se pouze z mladých, velmi křehkých a ještě nerozvinutých pupenů čajových lístků čajovníku Camellia sinensis., které jsou porostlé jemnými stříbřitě-bílými chloupky. Právě podle nich dostal čaj své jméno. Tento druh čajovníků se pěstuje v polostínu nebo stínu, aby se zabránilo tvorbě chlorofylu ve velkém množství.

Jeho pěstování je velice náročné a specifické. První, křehké, ještě nerozvinuté čajové lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce,  ručně vždy na začátku vegetačního období (konec března až začátek dubna) a jejich výběru se věnuje velká pozornost. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. K výrobě bílého čaje slouží u některých druhů pouze mladé pupeny čajovníku pokryté jemným chmýřím (např. Yin Zhen), u jiných pupeny a nejmladší rozvinuté lístky (např Bai Mu Dan).

Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti.

Čajové lístky pocházejí z množství čajových odrůd, z nichž nejznámější jsou Da Bai (Velká bílá), Xiao Bai (Malá bílá), Narcissus a Chaicha keře. Vzhledem k různým standardům sbírání a třídění se bílé čaje dělí do několika kvalitativních stupňů.

Bílý čaj produkuje v omezeném množství Čína, a to především v jihovýchodní pobřežní provincii Fujian, Srí Lanka, pěstuje se na Cejlonu a  v  Indii (z indických plantáží pochází známý čaj Darjeeling). Kolébkou bílého čaje je jihoindická oblast Nilgiri, kde se vzácně vedle téměř výhradní produkce černého čaje vyrábí i dnes bílý čaj delikátní chuti.

Příprava bílého čaje…

Připravte si nahřátou čajovou konvici. Zvolené množství bílého čaje zalijte vodou o teplotě 80°C a nechejte louhovat přibližně 3 – 5 minut. Máte-li kvalitní bílý čaj, můžete ho zalít i pětkrát. V tom případě však každé další louhování o něco prodlužte. Protože je čaj sám o sobě nasládlý, zkuste se alespoň pro tentokrát vyhnout doslazování, jste-li na něj zvyklí. Budete mile překvapeni.

Druhy bílého čaje

Bílý čaj je voňavý, lahodný, zdravý a navíc krásný. Rozvíjející se lístky pupenů dokáží v hrníčku či konvici vyčarovat jedinečné „lístkové“ kreace.

Bai Mu Tan (Bai Mu Dan, Pai Mu Tan)

„Bílá pivoňka“. Pro výrobu se sbírají hojně ochmýřené tlusté listy čajovníku Da Bai Cha. Čaj se suší na slunci a získává tak příznačnou sytou sladkou vůni a lehkou osvěžující chuť.

Shou Mei (Shou Mee)

„Dlouhověké obočí“. Jedná se o základní třídu Čínského bílého čaje, který se sbírá později než ostatní bílé čaje. Jde o čaj nižší kvality, jeho barva je tmavší (do oranžova). Pro výrobu se sbírají velké, placaté a silně ochmýřené listy žlutozelené až světle nahnědlé barvy.

Song Jiang
Tento čaj se pěstuje již přes tisíc let. Jeho sběr je velmi náročný. Aby se získalo 1 kg čerstvého čaje, je zapotřebí nasbírat přes šest tisíc lístků. Asi vás tedy nepřekvapí, že jeho cena je poněkud vyšší.

Darjeeling
Ten pravý bílý se pěstuje ve výšce 2500 metrů nad mořem v okolí stejnojmenného města v Indii. Právě klima a kvalitní půda dává čaji prvotřídní kvalitu. Darjeeling patří mezi nejdražší čaje světa. Jeho jména však zneužívá spousta výrobců, s vidinou vyššího výdělku.

Bai Hao Yin Zhen
„Stříbrné jehličky“ (Silver Needle). Dle odborníků se jedná o jeden z dvaceti nejchutnějších čínských bílých čajů. Nálev má mandlově žlutou až pomerančovou barvu. Jeho chuť je čistá, čerstvá, sladká, lehká a něžná. Pravý Bai Hao Yin Zhen má všechny čtyři cennosti čínského čaje: tvar listů, barvu nálevu ,chuť, vůni

Pai Mu Tan King
Známkou kvality je tvar listů, hluboká a lesklá šedozelená barva a velké množství stříbřito-bílých chloupků. Nálev má jantarovou barvu, vůně připomíná květiny (pivoňku). Chuť je plná, přitom však jemná jako hedvábí. Protože se jedná o velmi kvalitní čaj, můžete provést až 10 louhování.
Ochutnáte-li tyto nebo jiné druhy bílého čaje, vždy budete příjemně překvapeni jejich lahodnou, lehkou, svěží a neotřelou chutí i vůní…

 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.