Pšenice špalda

Pšenice špalda představuje jednu z vůbec nejstarších kulturních obilnin. Byla pěstována již před 8 000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Jedná se o prastarou neprošlechtěnou předchůdkyni klasické pšenice. Prošlechtěné pšenici později špalda ustoupila a upadla téměř v zapomnění. Díky ekologickému zemědělství zažívá špalda v současné době opět jakousi renesanci a stává se velmi oblíbenou.
Špalda patří do skupiny tzv. pluchatých pšenic. Její zrna jsou uzavřena v tzv. pluchách, které chrání zrno před vnějšími vlivy, zejména před napadením škůdci a plísněmi.

Již Hildegarda z Bingenu (známá středověká léčitelka) doporučovala pšenici špaldu jako "léčivé" obilí. Podle Hildegardy je špalda nejlepší obilninou k vaření i pečení, buduje člověku dobré svaly a dává dobrou krev, uvolněnou mysl a radostnost.

Pšenice špalda  obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus. Ve srovnání s běžnou pšenicí obsahuje špalda více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a je lépe stravitelná. Vláknina ve špaldovém zrnu má jemnou strukturu vláken a je dobře snášena. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií.
Co obsahuje
•        Špalda je plná vitamínů skupiny B, a to především thiaminu (B1) a niacinu (vitamín B3).
•        Z minerálních látek má hodně manganu, draslíku a hořčíku, obsahuje ale i vápník, železo, zinek, fosfor a síru.
•        Oproti běžné pšenici špalda obsahuje více bílkovin, prospěšného tuku i vlákniny.
•        Přirozeně neobsahuje cholesterol.
Co dokáže
•        U mnoha alergiků na pšeničnou bílkovinu je možnou náhradou pšenice, ale je třeba opatrně vyzkoušet, každý reaguje individuálně.
•        Přispívá k regeneraci buněk.
•        Posiluje slinivku a slezinu.
•        Posiluje slabé zažívání.
•        Je to i zkrášlující prostředek, přispívá k hezké barvě pleti.
•        Podle tradičních zkušeností dobře působí na imunitní systém a přispívá ke tvorbě zdravé krve.
•        Dodává energii svalům, vazivu a tkáním.
•        Přispívá k veselé mysli a radosti v duši.
Pohledem čínské medicíny
Špalda posiluje slezinu a slinivku, zvlhčuje suchost, vyživuje strukturu těla a prospívá křehkým lidem. Používá se jak při léčbě průjmu, tak zácpy, na špatné trávení a mnoho dalších střevních problémů
Je vhodná pro
•        všechny s oslabeným zažíváním,
•        lidi s křehkou konstitucí,
•        děti, nemocné i rekonvalescenty,
•        alergiky (ale je třeba vyzkoušet),
•        lidi s oslabenou imunitou

Kamut a dvouzrnka
patří ke starým neprošlechtěným předchůdcům dnešní pšenice. Tím, že neprošli moderním procesem šlechtění, si zachovali své původní vlastnosti a vysoký obsah živin.

Kamut patří k nejstarším druhům obilí na světě.
Pšenice kamut byla poprvé znovu objevena v egyptské pyramidě. Pro vysoký obsah selenu, který posiluje imunitní systém, je velmi ceněna. Obsahuje třikrát více bílkovin, minerálů a stopových prvků než běžná pšenice. Připravuje se stejně jako běžná pšenice.
Oproti klasické pšenici má kamut delší zrno, vyšší obsah vitamínu E a je cenným zdrojem selenu – významného antioxidantu.
O jeho původu existuje několik teorií. Staré turecké legendy vyprávějí, že kamut byla obilovina, kterou si Noe vzal na cestu do své archy. Proto i turečtí zemědělci, kteří tuto plodinu znají a stále pěstují, nazývají kamut obilím prorokovým.
Kamut zažívá v současné době jakousi renesanci a je pěstován výhradně v ekologickém zemědělství a před případným šlechtěním a zneužitím je chráněný registrovanou značkou Kamut®.

Pšenice dvouzrnka byla  dříve považována za „potravu chudých“, zatímco dnes se na ni díváme jako na nadstandardní potravinu. Svůj původ má v horách Iránu, Iráku, Jordánsku, Sýrii a Palestině. Na našem území byla známá i jako „okrýž“ nebo „polopolba“ a s oblibou se donedávna používala k přípravě aromatické a vysoce výživné kaše. Kroupy z ní se přidávaly do jelit nebo se vařila chutná polévka či jiné pokrmy.

Pěstuje se zejména v ekologickém zemědělství, pro které je vhodná díky své odolnosti a nenáročnosti. Ve srovnání s pšenicí setou poskytuje nízký výnos, ale kvalita jejího zrna je vysoká. Oproti běžné pšenici obsahuje dvouzrnka více bílkovin, zinku a vápníku.

Pro své nutriční složení, dobrou stravitelnost a snášenlivost jsou kamut i dvouzrnka oblíbeny i u jedinců, kteří jsou na klasickou pšenici přecitlivělí. Konzumace těchto nešlechtěných obilovin vykazuje mnohem nižší toxicitu pro lidi alergické na pšenici a v některých případech alergii nevyvolávají vůbec. Celkový vliv je ale individuální a v případě alergií konzultujte vždy jejich konzumaci s lékařem!
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.